<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8792597\x26blogName\x3dk+centr%C3%A1l\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://tsaranka.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dhu_HU\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tsaranka.blogspot.com/\x26vt\x3d-5625714746251624573', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

k centrál

Sound & Vision

Criticalmass

Brutkodiszko

csütörtök, május 18, 2006

träume | 23:30 | 1 komment

Nem mondom meg kicsoda mutatta nekem ezt a számot régebben valami olyasmi lábjegyzetet fűzve hozzá, hogy ha valakibe szerelmes lenne, akkor ezzel a számmal vallana szerelmet az illetőnek. Én meg ott ültem mellette, és azon járt az agyam, hogy ezt a számot ő most ÚGY mutatja nekem, vagy "csak úgy"... Már akkor is sejtettem, hogy "csak úgy". Nagyon meglepődnék, ha most kiderülne, hogy mégsem "csak úgy". Az élet apró kis fájó pillanatai... Vagy azért, mert rossz emlékek fűződnek hozzájuk, vagy azért mert jók, csak akkor még nem tudtuk, hogy azokra illik jobban odafigyelni.

Ez a bizonyos szám a Superpitcher féle Träume. Nemrég derült ki számomra, hogy Charlotte Roche (ex-vivazwei-os piercinges kultnő) énekel benne. Így meg aztán pláne kedves a dal.

Aztán pár hete meghallottam a Tiloson, csak máshogy. Nyomozni kezdtem. A szám dallamát Martin Böttcher követte el, Melodie für Jessica címmel. Egy '69-es Spion unter der Haube c. tv-filmhez komponálta. És azt hiszem, később egy bizonyos Fred Weyrich írt rá szöveget. Na és ki vitte sikerre a számot 1970-ben? Francoise Hardy! Hihetetlen, hogy minden út ugyanahhoz a pár névhez vezet.

Aztán kiderült, hogy a verzió, amit a Tiloson hangzott el, a Martin Böttcher-remixeket tartalmazó CD-n, a The Score-on található. Ijesztőnek hangzik, de pl. a Winnetou zenéjét is remixelték. És pl. Deutch Gábor is közreműködik a lemezen. Amúgy egy nagyon kellemes, homogén hangzású chillout lemez.

A szöveg. Lehet szószerint is venni az álmot meg átvitt értelemben is, de a lényeg, hogy milyen apróságokon múlik, hogy merre indul el az ember. És félelemetes, hogy ez irányít mindenkit. Egyik nap felébredsz, és azt mondod magadban, hogy neked az kell, amit odaát láttál. Mennyire helytelen az a kifejezés, hogy valaki "álmokat kerget". Egy fenét. Az álmok azok űznek. Bele a nagy semmibe. Délibáb.

A rádióba a remixet és a Hardy féle verziót rakom be. Minden a Superpitchertől indult ki nálam, igen, de ha választani kell Francoise Hardy és Charlotte Roche hangja között...

Träume, die bei Nacht entstehen
und am Tag vergehen
sind meistens garnicht wahr
weil sie unter den Millionen
unsrer Illusionen
geboren sind

Träume sind wie ferne Wolken
denen andre folgen
solang es Leben gibt
sag mir, sag wohin sie treiben
wo sie einmal bleiben
weiss nur der Wind

wie ein Wunder ist die Welt
jeder Baum und jedes Feld
wie ein Wunder ist die Welt

Träume, die uns nichts bedeuten
sollte man beizeiten
mit andern Augen sehn
weil sie oftmals unser Denken
auf die Wege lenken
die wir dann gehn

1 komment:

Blogger Kriszta

najó, bevallom, nem csak a rádiód miatt járok ide. úgy igazán jót azután lehet bőgni a számokra, ha az ember elolvassa a bejegyzéseket. de azér tordas előtt jót suhantunk lefelé a dombról. (egész pontosan vereb és kajászó között. isteni kis utacska, ajánlom minden bringásnak.)

1:58 du.  

Megjegyzés küldése

<< Főoldal